Telefonul îmi distruge viața
Telefonul, un obiect pe care majoritatea oamenilor din lumea de azi îl deține. Este cel mai ușor și rapid mod prin care poți trimite un mesaj mai departe și de asemenea o minunată sursă de informare. Telefonul a reușit în timp să ocupe un rol important în viețile noastre prin modul ușor prin care putem ține legătură cu persoanele dragi nouă dar care se află la îndepărtare. Și totuși Criss, dacă telefonul e atât de folositor și de important pentru noi, de ce spui că îți distruge viața?
Nu o să fiu o ipocrită să vă spun să nu faceți anumite lucruri, iar eu să le practic în mod constant. Și nici nu o să vin să vă spun că telefonul e Satana pe pământ și nu o să îi neg importanța și aportul pe care l-a adus omenirii, dar sunt anumite lucruri pe care le-am experimentat de când folosesc telefonul încât am ales să scriu un articol pentru a le prezenta:
1. Dependența de social media
Sunt o tânără în secolul XXI și pot să spun că știu ce înseamnă telefonul sau tehnologia pentru noi tinerii. Știu cum e să postezi ceva pe Facebook sau Instagram și să verifici din 2 în 2 minute cine ți-a apreciat postarea. Știu și cum e să te simți neimportant din cauza numărului mic de oameni care te urmăresc. Știu cum e să încerci să cauți validare din partea unor persoane pe care poate nici nu le cunoști personal. Știu cum e să te compari cu alții ca și când oricine e mai deștept, mai frumos, mai relevant decât tine. Adevărul e că nu poți face să fi plăcut de toată lumea. Adevărul e că ești îndeajuns de bun exact așa cum ești și nu trebuie să aștepți să îți spună un străin asta. Adevărul e că ceea ce vedem pe social-media nu reflectă deseori realitatea, indiferent cât de perfectă ar părea viața cuiva, nu putem știi niciodată ce se află în spatele cortinei.

Social media-ul e un loc periculos. Un loc în care multă lume poate să tragă cu săgeata judecății. Un loc în care poți primi răutate gratuită doar pentru că alegi să fi tu însăți. Oameni răi sunt peste tot în lume, dar nu toți își asumă lucrurile pe care le spun sau fac. În social-media te poți ascunde în spatele unei poze cu pisici și să spui toate răutățile pe care le porți în inimă, lucruri pe care nu ai avea tupeul să le spui în fața persoanei pe care o judeci. Poți să alegi să îți arunci furstrările și gelozia asupra oamenilor care fac ceva cu viața lor și reușesc să exceleze în domeniul ales, sau poți alege să îți urmezi și tu visul la rândul tău. Totul e o alegere!
2. Pierderea timpului
Am mai amintit despre acest lucru și în articolul „Lipsa de organizare și pierderea timpului”(pe care de asemenea mi-ar face o deosebită plăcere să îl citiți). În cadrul acelui articol am spus că telefonul ne fură o grămadă de timp și energie. Dacă aș avea un leu pentru momentele în care mi-am șters site-urile de socializare pentru a avea mai mult timp să fac ceea ce am de făcut, aș avea acum în jur de 3 lei. Da, știu, puțin! Și nu ar fi de vină telefonul pentru timpul pe care i-l alocăm, dar suntem dispuși să ne pierdem cu orele cu telefonul în mână din cauza lucrurilor interesante pe care le vedem pe acesta. Este foarte ușor să transformăm 10 minute în 2 ore atunci când suntem foarte concentrați asupra unui lucru pe care îl facem. Cred că nu sunt singura persoană care pierdea o grămadă de ore pe telefon. Când mă trezeam aveam obiceiul să iau telefonul în mână și să mai pierd măcar o oră pe el înainte de a mă ridica din pat, înainte de culcare, la fel. Am normalizat atât de mult aceste obiceiuri încât nu mai vedem o problemă în a le practica. Avea bunica mea o vorbă: „telefonul ăla o să îți mănânce capul într-o zi”, și acum că am mai crescut și m-am mai deșteptat am realizat câtă dreptate există în aceste vorbe. Telefonul chiar a ajuns să îmi mănânce capul pentru că nu am știut câtă atenție ar trebui să îi dau și cât ar trebui să mă focusez pe lucrurile pe care le am de făcut.
3. Conturbarea somnului
Și mă întrebam de ce nu pot să dorm noaptea. M-am documentat puțin pe această temă când am realizat că am probleme în ceea ce privește somnul și faptul că adorm foarte greu. Aveam teoria asta în minte care s-a dovedit a fi complet eronată legată de ideea de a sta pe telefon înainte de culcare pentru a-mi obosi ochii și a reuși să adorm mai repede. La prima vedere, această teorie părea super logică pentru mine și așteptam să văd rezultate, dar după ce am dat un search pe Google am realizat de ce nu funcționează. Sunt sigură că mulți dinte voi ați auzit de termenul de „lumină albastră”. Lumina asta albastră este emanată de gadgeturile noastre ca telefonul, laptopul și altele de genul acesta, care pe lângă faptul că ne afectează vederea ne afectează și somnul. Aparent lumina asta albastră oprește producerea melatoninei, hormonul care ne ajută să dormim. Deci soluția mea salvatoare în combaterea problemelor legate de somn s-a dovedit practic cel mai mare dușman al meu.
Acum că v-am ținut o scurtă lecție de biologie și am vorbit despre problemele pe care mi le-a creat telefonul de-a lungul timpului, vreau să punctez faptul că tot ce am scris aici se referă strict la experiența mea și mi se pare incorect să pun toată lumea în aceeași oală cu mine. Sunt sigură că sunt oameni care au trecut prin ce am trecut și eu, dar cu siguranță sunt și persoane care nu au întâmpinat aceleași probleme. Telefonul este un obiect care ne poate ajuta să ne dezvoltăm, dar este și un obiect care ne poate distruge existența, depinde de fiecare dintre noi câtă atenție îi acordăm și cât de mult îl lăsăm să ne afecteze viața.