top of page

De ce părerea lumii nu contează?

De mici suntem învățați să concurăm unii cu alții. Trebuia să fim mereu cei mai buni, să avem 10 pe linie, să fim modelul de urmat al tuturor. De ce? Nu ne doream să ne dezamăgim părinții sau Doamne ferește să nu aibă nimic bun de zis despre noi vecinilor! Sau nu doream să ne certe doamna profesoară pentru că nu am fost destul de pregătiți la un anumit test. Cum se mai putea lăuda celorlalți profesori că pregătește elevi de elită? Sau cum o să te vadă oare colegii când tu ai reușit doar să obții doar media 7 la matematică deoarece nu o înțelegi, iar restul au scos medii de 9 și 10? Prost, un pierde-vară, un ratat. Dar cum rămâne cu tine? Nu cumva îți dezamăgești propria persoană în momentul în care încerci din răsputeri să îi mulțumești pe toți din jur, mai puțin pe tine? Nu cumva te scârbește gândul că încerci să te încadrezi în tiparele unei societăți stricate?


De ce punem accent pe ceea ce cred sau spun oamenii despre noi?Persoane care nu au vreo legătură cu tine, persoane care nu îți cunosc povestea, persoane care văd doar o poză de ansamblu a ceea ce ești și te cataloghează ca atare. Persoane care nu se obosesc să vadă detaliile frumoase cu care ești pictat. Persoane care își aruncă frustrarea din suflet asupra ta, chiar dacă ai greșit sau nu cu ceva. Dacă acești oameni nu sunt capabili să îți vadă frumusețea, tu de ce ai da importanță unor păreri fără valoare?


Mereu va exista un „Gică Contra” în viața fiecăruia dintre noi care va avea mereu de comentat sau de adaugat ceva la ceea ce faci. Acest gen de oameni nu o să caute niciodată să te ajute sau să îți spună o vorbă bună, ci din contră vor face în așa fel încât să îți bage bețe în roate mereu când lucrurile merg bine pentru tine. Dar de ce aceste persoane procedează în acest fel? De ce nu își văd pur și simplu de treaba lor? Practic ei nu au nicio treabă, nu au nimic interesant de spus, nu au niciun plan cu viața lor și atunci frustrarea care macină în interiorul lor iese la iveală. Nu poți decât să ai compasiune pentru acești indivizi triști care nu au cum să se afirme în alte moduri. Cu toate acestea, tu nu ești nevoit să apleci urechea la părerea lor și să îți ratezi viața doar pentru că alții fac acest lucru.Mai există și această tipologie de oameni care doresc să primească o confirmare a inteligenței de care beneficiază încât se dau acești „profesori” în „școala vieții” și te tratează cu o superioritate mizeră încercând să te „ajute” să ieși din mediocritatea în care ei te văd. Am învățat un lucru înțelept în 19 ani de viață și acela e că nicio persoană care dorește cu adevărat să te ajute într-un anumit moment, nu o va face cu superioritate. Acești oameni poate sunt mai experimentați și au trecut prin mai multe lucruri decât tine, dar vor ști mereu să se așeze lângă tine și să îți ofere sprijin, deoarece și ei s-au confruntat cu ceva asemănător în trecut. E foarte important să ne alegem cu atenție exemplele în viață și cui îi cerem părerea, pentru că sunt mulți care ascultă ce ai de zis doar ca să te poată distruge.


Oamenii tind să te judece indiferent dacă faci ceva greșit sau nu, asta e firea umană. Mulți se urcă pe scaunul judecătorului crezând că sunt demni de a pune eticheta pe unul sau altul. De când am trecut de perioada depresivă (perioadă în care nu am scăpat nici eu de gura lumii) am început să îmi spun următoarele cuvinte: „Nimeni în lumea asta nu mă poate judeca înafară de Dumnezeu, pentru că nimeni nu a stat lângă mine 24/7 încercând să mă modeleze ca apoi să devin o dezamăgire”. Adevărul e că nu poți astupa gura lumii, ce poți să faci e să îți astupi urechile și să nu dai importanță niciunui cuvânt rău ce se spune despre tine, pentru că tu știi cine ești cu adevărat. Nu da curs unor vorbe fără valoare și nu te lăsa influențat de ceea ce crede unul sau altul. Până la urmă, cui îi pasă de fapt de ce spune cineva care nu te cunoaște? Vorbele zboară în vânt și se uită. Nimeni nu o să își mai amintească ce a zis Xulescu despre tine în primăvara lui 2013. Ideea pe care mulți nu o înțeleg e aceea că tu nu trebuie să te lupți cu nimeni. Lupta nu e între tine și cel care te vorbește de rău, ci între aceea persoană cu ea însăși, deoarece vorbele pe care tu crezi că ți le adresează ție, de fapt sunt adresate către propria-i persoană. Mereu oferim ce avem în suflet. Dacă avem amărăciune în suflet asta vom da mai departe. E un concept pe care trebuie să îl înțelegem fiecare din noi și să ne ridicăm întrebări în momentul în care procedăm astfel.


Ca să fac o concluzie a ce am zis mai sus, părerea lumii nu e atât de importantă precum cred mulți dintre noi. O critică constructivă este mereu bine-venită, dar aceasta nu va fi adusă niciodată din partea unei persoane care dorește să eșuezi. Nu lăsa pe nimeni să îți fure strălucirea și încrederea, doar atunci oamenii încep să aibă control asupra ta.


26 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page