top of page

Cititul - terapie pentru suflet



Nu am fost o persoană populară sau o persoană care să meargă la petreceri, pur și simplu nu m-am regăsit în genul acesta de evenimente și având destul timp liber și puțini prieteni am încercat mereu să fac lucruri care să mă facă fericită stând singură, așa s-a născut pasiunea mea pentru citit. Această activitate ce îmi ocupa timpul liber s-a dovedit în viitor a fi ceva de care nu mă pot lipsi. Multe alegeri pe care le-am făcut într-un anumit punct al vieții mele au fost fondate pe dorința mea de a nu îmi scoate pasiunea din programul obișnuit. Am ales să merg la liceu la un profil ce trebuia să mă familiarizeze mai mult cu literatura, am ales să deschid un blog pe care probabil nu l-aș mai continua dacă nu aș citi și îmi doresc să am un job care să mă provoace să citesc mai mult.


De ce spun că cititul este terapie pentru suflet? Ei bine, viața asta poate fi foarte crudă uneori și de multe ori am simțit nevoia să mă detașez de tot ce înseamnă realitate și am ales să fac acest lucru citind. Astfel reușesc să mă transpun într-o altă realitate care îmi aparține atâta timp cât continui să urmăresc șirul întâmplărilor. Odată ce închid cartea revin în locul din care am plecat, aceeași cameră, aceeași îmbrăcăminte, aceeași realitate, dar altă eu. Cititul nu doar că te ajută să scapi pentru câteva momente din propria viață ci îți poate oferi răspunsuri la anumite întrebări și totodată îți impune involuntar o altă atitudine. Nu mi s-a întâmplat să citesc o carte și să nu mă miște măcar un lucru din aceasta, indiferent cât de plictisitoare sau prost scrisă a fost. În momentul în care deschid o carte și încep să îi parcurg firul narativ nu pot să nu observ că încep să iau parte la acțiune. Fie că mă pun în pielea unui personaj care participă direct la acțiune, fie că mă pun în pielea naratorului care povestește cele întâmplate, fie că stau ca un observator și îmi focusez atenția pe detalii și descriere, fie că sunt toate cele enumerate, îmi vine imposibil să nu mă implic în acțiune.

„Nu poți deschide o carte și să nu înveți ceva.” – Confucius


Am observat un lucru la mine în momentul în care mă îndrept spre o anumită carte și acela este că mereu caut în cărți ceea ce îmi lipsește în viață. Fiecare filă reprezintă satisfacția unor trăiri pe care nu le dețin. Cuvintele se transformă în emoții și aceste emoții îmi copleșesc starea lăuntrică și o schimbă cu totul. Totuși de-a lungul anilor am încercat să îmi diversific gusturile și să citesc diferite genuri de cărți și în mod obișnuit diversificarea este foarte bună deoarece te poate surprinde cu surprize plăcute, dar există și excepții. În dorința mea de a descoperi tot mai multe opere ale literaturii universale am dat peste o carte ce m-a bulversat mult la vremea la care am citit-o (începutul liceului). Nu era o carte cu limbaj vulgar sau scene deranjante, dar era destul de solicitantă din cauza acțiunii care se desfășura într-un ritm alert și firul întâmplărilor ce afecta mult personajele. Ajunsesem pe la jumătatea cărții într-un punct în care nu mai voiam să o las din mână deoarece mă prinsesem puternic în acțiunea aceea tensionată care îmi provoca neliniște. La fel ca și muzica pe care o ascultăm sau filmele la care ne uităm, și cărțile pe care le citim ne pot transmite o emoție sau alta și cred că este foarte important să alegem un gen, sau mai multe, care se pliază pe persoanlitatea și nevoile noastre.

„Niciodată doi oameni nu vor citi la fel una și aceeași carte.” Edmund Wilson


Am avut parte de multe lecturi extraordinare din care am reușit să învăț multe lucruri benefice. Fiecare om are o poveste unică de viață, sunt persoane care aleg să o spună și altora pentru a-i ajuta într-un fel sau altul, iar acest lucru mi se pare minunat.

„Citim ca să aflăm că nu suntem singuri.”– C.S. Lewis


Dacă ar fi un lucru pe care îl regret este acela că nu mi-am alocat mai mult timp acestei pasiuni pe cât aș fi vrut. Nu cred că timpul pe care îl petrecem citind este unul pierdut pentru că orice cărămidă a cunoașterii clădește în fiecare un om de valoare. Frumusețea unei cărți nu constă în numărul de pagini pe care îl are, ci în schimbarea pe care o face într-un om.

„Atât de multe cărți și atât de puțin timp.”– Frank Zappa
















55 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page