top of page

20 de lucruri pe care le-am învățat în 20 de ani

Actualizată în: 17 mai 2021
În articolul de azi mi-am propus să scot la iveală cele mai importante 20 de învățături pe care le-am desprins de-a lungul a 20 de ani de viață. Această idee nu am invetat-o eu pentru că este plin Internetul de astfel de articole sau YouTubeul de clipuri care abordează această temă. Ceea ce m-a determinat să realizez un astfel de articol este crezul meu în ideea că nu ar trebui să ținem pentru noi anumite sfaturi sau experiențe din care alte persoane pot învăța ceva constructiv. Astea fiind spuse zic să încep cu primul lucru de pe listă:


1. Tratează lumea cum ai vrea să fi tratat

Acest principiu l-am învățat încă de când eram destul de mică. Fiecare faptă pe care o facem are o urmare mai devreme sau mai târziu și felul în care procedăm într-o anumită situație se va răsfrânge asupra noastră la un moment dat. Nimic din ce facem nu va rămâne neplătit și viața găsește mereu modalități prin care să ajungem să secerăm exact ceea ce am semănat, de aceea este important să oferim celor din jurul nostru ceea ce ne-ar plăcea nouă să primim.


2. Să nu ai încredere în toată lumea

Un alt principiu pe care l-am învățat pe pielea mea e să nu ai încredere în oricine. M-am ars atât de des în acest caz încât nu mai pot ține socoteala tuturor persoanelor care mi-au călcat încrederea în picioare. Nu toți cei care zic „Poți să îmi spui orice că nu o să zic la nimeni” înseamnă că sunt persoane de încredere. Probabil o să ajungem în viață să numărăm pe degetele de la o singură mână persoanele în care putem să avem încredere și acest lucru e mult mai ok decât să enumărăm o listă întreagă de oameni care cu prima ocazie îți divulgă secretele.


3. Stai lângă oameni de la care ai ce învăța

Am învățat să nu îmi mai pierd vremea lângă persoane care nu au nimic constructiv de oferit în plan moral sau spiritual. Știu că acest lucru poate suna dur, dar am început să îmi aleg cu atenție persoanele de la care să cer sfaturi deoarece mulți oameni tind să devină acești vampiri energetici care doar pun înainte problemele pe care le au și le oferă și altora cadou fără ca măcar să încerce să le rezolve. De această tipologie de oameni încerc foarte tare să mă feresc și în schimb să petrec timpul cu persoane care au trecut prin tot felul de experiențe și greutăți din care au fost capabili să se ridice și să meargă mai departe.


4. Oferă din toată inima fără să aștepți ceva în schimb

Acesta era un principu pe care de obicei mi-l reaminteam în pragul sărbătorilor de iarnă când toată lumea cadorisește pe toată lumea. Mereu mă simțeam împlinită sufletește când ofeream ceva din toată inima atât persoanelor pe care le cunoșteam cât și pe cele pe care nu le cunoșteam. Fie că oferi un cadou sau lași un bacșiș sau susții micile afacerile locale, nu te uita înapoi la ceea ce oferi cu tragere de inimă pentru că bucuria mai mare nu e a aceluia ce primește, ci a celuia ce oferă.


5. Petrece timp cu tine

Niciodată timpul pe care l-ai petrecut cu tine nu va fi un timp pierdut. Sănătatea mentală și spirtuală sunt cele pe care toți ar trebui să ne focusăm deoarece indiferent de câte lucruri am deține, dacă suntem distruși pe interior nimic din ce e material nu ne va putea bucura. Unele din cele mai frumoase experiențe din viața mea au avut loc în momentul în care am început să mă descopăr ca om. Pot să vă spun că dacă nu mi-aș lua în fiecare zi măcar 15-20 de minunte în care să stau doar cu mine nu aș avea motivație să fac nimic. În acele momente ne cultivăm încrederea și ne construim energia pe care vrem să o emanăm în jurul nostru. Fie că ascult muzica de care sunt îndrăgostită, fie că scriu ceea ce simt, sau fie că stau și mă uit în oglindă și îmi spun tot felul de lucruri încurajatoare, toate acestea lucrează împreună și dezvoltă în minte mentalitatea unei campioane.


6. Nu judeca dacă nu vrei să fi judecat

Cum ziceam și la primul punct, viața lucrează ca o roata și aduce înapoi la noi tot ce am oferit la un moment dat, același principiu funcționează și în momentul în care îi judecăm pe alții. Nu încerca să faci parte din grupul celor triști care găsesc mereu ceva rău de spus despre oricine. Nu uita ca acești oameni în sine nu sunt decât niște suflete triste care nu sunt capabile să găsească un singur lucru frumos de spus despre ei încât atacă pe oricine cu frustrarile pe care le au. În perioada în care eram în depresie am reușit să zic o vorbă care a rămas cu mine până în ziua de azi „Nimeni înafară de Dumnezeu nu are dreptul să mă judece deoarece nimeni înafară de El nu a stat alături de mine 24/7 încercând să mă perfecționeze ca apoi să mă poată numi o dezamăgire”.


7. Nu îți pierde timpul cu persoane care nu te apreciază

Acest principiu nu pot să zic că l-am învățat pe deplin pentru că încă mai continui să dau șanse nenumărate unor persoane care nu merită. Problema cu aceste persoane este că dacă ele nu te apreciază au tendința să te facă și pe tine să nu te apreciezi. În momentul în care o persoană nu vede ce e mai frumos în tine și nu te ajută cu nimic în evoluția ta ca om, este timpul ca să lași acea persoană să plece din viața ta pentru că atâta timp cât va mai rămâne nu va face nimic altceva decât să te rănească.


8. Nimic din ce merită nu vine ușor

De mică mi se spunea să învăț și să muncesc că pentru mine și viitorul meu fac aceste lucruri. Am fost învățată să nu primesc totul gata făcut ci să mă străduiesc să obțin ceea ce îmi doresc. Nimic din ce a meritat efortul nu a venit cu ușurință pentru că momentul în care reușești să obții lucrul pentru care ai muncit atâta timp este inimaginabil și de nedescris. Țin minte perioada de dinainte de examenul de bacalaureat cât a fost de grea și de solicitantă. Nopți nedormite și stresante, lacrimi și dureri de cap, frustrare și deznădejde, cam așa aș descrie acea perioadă. Voiam să obțin o notă mare așa că mi-am pus un obiectiv pe care neapărat trebuia să îl ating. Momentul în care am aflat că am luat mai mult de obiectivul pus a fost unul din cele mai frumoase din viața mea pentru că toată munca nu a fost în zadar.


9. Nu te da bătut indiferent de cât de greu e

Toți avem drumul nostru și oricât de nedreptățiți am fi de viață, niciodată, dar niciodată să nu ne dăm bătuți. Am trecut de multe ori pe lângă prăpastia adânca a renunțării și deseori mă aflam cu piciorul în groapă dar indiferent de cât de mult nisip aveam în ochi și cât de obosită eram să încerc să o iau de la capăt, m-am ridicat și am mers mai departe.


10. Familia te iubește cel mai mult

Eu cu familia mea nu m-am înțeles de foarte multe ori și ca și familie am avut un drum greu și anevoios de parcurs, aș putea să zic că maturitatea și puterea pe care o am azi vin din pricina faptului că nu am venit dintr-o familie normală. Cu toate acestea, am fost norocoasă să fac parte dintr-o familie care să mă iubească exact așa cum sunt. Mereu în lista de apel atunci când îmi este greu se află frații mei și mama mea căci știu că aceste persoane nu îmi vor întoarce niciodată spatele și pentru asta le mulțumesc din suflet.


11. Fii recunoscător întotdeauna

Chiar dacă pierzi sau câștigi, nu uita să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Am învățat să prețuiesc tot ce am, de la familie și prieteni, până la acoperișul pe care îl am deasupra capului. Viața nu înseamnă doar să ai tot mai multe lucruri, tot mai mulți prieteni sau cele mai frumoase mașini, înseamnă să te oprești pentru un moment în fiecare zi și să mulțumești lui Dumnezeu că ai tot ce ai nevoie, ești sănătos și iubit.


12. Nu lăsa pe nimeni să spună că nu îți poți atinge scopul

Deseori mi s-au tăiat aripile cu vorbe de genul:„Tu nu poți”, „E prea mult pentru tine”, „Nu ești capabilă”. Nu m-ai accepta aceste vorbe ca pe o realitate pentru că mulți nu pot să vadă flacăra ce arde în tine pentru un anumit lucru. Dorești acel lucru? Crezi în tine că poți face acel lucru? Drumul înainte e deschis, restul sunt doar detalii.


13. Caută soluții, nu scuze

Aveam obiceiul prost să caut tot felul de motive să nu fac un anumit lucru sau de multe ori îmi puneam singură piedici în fața idealurilor mele. Căutam mai repede scuze decât soluții ca să rezolv o problemă pentru că e mult mai ușor să lași lucrurile baltă decât să îți bați capul cu ele. Perfect de acord, e mai simplu să renunțăm pur și simplu, dar în cazul acesta nu o să facem nimic niciodată și vom ajunge la o vârstă în care vom realiza că a trecut viața pe lângă noi și am rămas cu un coș mare de gunoi în care am lăsat baltă toate visele noastre.


14. Nu lăsa pe mâine ce poți face azi

O zicală foarte înțeleaptă din punctul meu de vedere. Deseori amânam să fac o grămadă de lucrui cu gândul că o să mă ocup mâine de ele și mă trezeam că e mâine cu o listă lungă de lucruri pe care le aveam de făcut și nu aveam timp pentru toate. Mai fac acest lucru și cu blogul uneori, zicând că o să scriu mâine și nu scriu nici mâine, nici poimâine ci de obicei în ziua în care trebuie să postez.


15. Nu încerca să faci pe placul tuturor

Încercam foarte tare să împac pe toată lumea încât ajungeam să nu mai împac pe nimeni și nici măcar pe mine. Era o vorbă care zicea „Dacă fugi după doi iepuri nu o să prinzi niciunul”. Este imposibil să faci pe placul tuturor sau să îi faci pe toți să te placă, asta este. Multe persoane nici măcar nu vor observa strădania ta, așa că nu are sens să îți pierzi timpul.


16. Acceptă că nu ai mereu dreptate

Mai mult din orgoliu nu voiam să admit de multe ori că am greșit chiar dacă eram conștientă că am făcut-o. Sunt o persoană destul de perfecționistă și momentul în care nu am dreptate într-un anumit punct poate deveni foarte frustrant. Adevărul e că toți greșim și nu există o persoană care să aibă mereu dreptate. Viața e făcută în așa fel încât să greșim pentru a reuși să învățăm ceva nou și pentru a evolua.


17. Gusturile nu se discută

Acest lucru mi-a fost ușor să îl învăț deoarece mă enervam foarte tare când cineva se lega de stilul meu vestimentar sau de ceea ce îmi place să ascult. Nu am fost niciodată o persoană care să se arunce după trend și să îmi placă tot ce le plăceau altor tineri de vârsta mea. Suntem oameni și suntem diferiți și e perfect să fie așa.


18. Fii sincer indiferent de situație

Sinceritatea pe cât e de prețioasă, pe atât este de urâtă din ce în ce mai multă lume. Nu am fost mereu sinceră cu persoanele din jurul meu, de obicei din frica de a nu-i răni sau dezamăgi. Adevărul e că nu există dezamăgire mai mare decât să afle cineva că l-ai mințit pentru că în acel moment se distruge încrederea și respectul. Chiar dacă adevărul e greu de suportat, e cel mai bine să îl spui decât să îndulcești o anumită situație cu o minciună.


19. Dumnezeu este tot ce ai nevoie

Poți să ai parte de tot ce e mai frumos pe lumea asta, odată ce nu îl ai pe Dumnezeu, totul e în zadar. Nu există ceva mai important pe lumea asta decât a-l avea pe Dumnezeu de partea ta. Toate nopțile în care am plâns și îmi era greu m-au făcut să realizez că viața mea nu are niciun sens dacă nu am o relație cu Dumnezeu. La urma urmei doar El nu te va dezamăgi niciodată și va rămâne alături de tine atunci când toată lumea te părăsește.


20. Iubește-te

Cea mai mare problemă a vieții mele a fost redată de faptul că nu am fost capabilă să mă iubesc. Mulți cred că iubirea de sine este un act venit din mândrie, nimic mai fals de atât!! Atunci când ajungi să te iubești și să îți oferi tot respectul pe care îl meriți, vei observa că toate lucrurile în viața ta se vor îmbunătății. Vrei ca prietenul tău să te iubească? Iubește-te tu prima dată! Vrei să fi respectat? Oferă-ți ție respect! Un lucru e foarte clar și acela e că nu poți să oferi ceea ce tu nu ai. Dacă nu ai iubire, nu poți oferi, iar dacă nu iubești nu poți fi iubit. Fă schimbarea în tine, iar apoi toată viața ta se va schimba în acest sens


Acestea sunt cele mai importante 20 de lucruri pe care le-am învățat de-a lungul a 20 de ani. Acești ani au fost plini de experiențe și de lecții valoroase care m-au făcut omul care sunt azi, un om imperfect care luptă pentru ceea ce își dorește și pentru ceea ce iubește.

I am perfectly imperfect and I love it!

80 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page